Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Előzmények, előkészületek

 

Kincses Ferenc írása

 

Talán egy évvel ezelőtt lehetett, hogy arra gondoltam jó lenne megfesteni egy nagyon elvont, de mindenki által ismert gondolatsort, egy imát, a MIATYÁNKOT.

 

Ahogy mormoltam magamban a sorait és egyenként értelmeztem a szavakat, majd összeraktam mondatokká, úgy éreztem nagyon nagy és nehéz feladatra vállalkozom.

Egyébként ezen elképzelésemet „közhírré” is tettem honlapomon a www.kferenc.eoldal.hu – is.

 

Innentől naponta foglalkoztatott a kihívás, vajon mit szólnak ehhez mások, családom, barátaim, ismerőseim. Sokakkal szót váltottam e témáról. Egyik alkalommal Tajdina József plébánossal beszélgetve, átment egy másik szobába, és egy nagy könyvvel, albummal tért vissza. Dali a nagy spanyol festő albuma, a MIATYÁNK-ról, volt a kezében. Dalit is foglalkoztatta a megoldhatatlan és több rajban fel is dolgozta a témát. Több rajzos, vagy festett illusztrációra nem bukkantam. (Bizonyára vannak ilyenek, de e tárgyban tett kutatásaim nem jártak eredménnyel.)

 

Még valami fontosat, a sok beszélgetés során senki, de senki nem volt, aki le akart volna beszélni a mű megalkotásáról. De sokan voltak, akik kérték, ha elkészülök, szeretnék látni azt, ami kezem által képpé formálódott. Teljesítem kérésüket. 

 

Kezdett megfogalmazódni bennem, egy-két ötlet. Elsőként, hogy több képben dolgozom fel az ima mondanivalóját. (Már több ilyen munkám tapasztalata alapján). Mivel fogalmakat kell képpé transzformálni, egy mondatban megfogalmazottat kivéve „mindennapi kenyerünket..” tehát olyan ábrázolási eszközökhöz kell nyúlni amelyek rávezethetnek a kép és szöveg egységének értelmezésére.

 

Kezdtem vázlatokat készíteni. Elsőként az itt is látható ábrát, amely a kompozíciót mutatja be.

 

Kép

A központi kép egyik vázlata

 

Kép

 

Kialakítottam a méreteket, (azok nem változtak) és elkezdtem a manuális előkészítést. Alaplemezek vágatása, festővászon beszerzése, kasírozás.

Úgy éreztem, hogy az első kompozíció nem jó, nem ezt szeretném megfesteni.

Aztán egyik nap, valahogy a kezekre lettem figyelmes, megvan, a KÉZ! Igen a kéz nagyon kifejező tud lenni! Legyenek a kezek főszereplők. Jó de, hogyan és mit fejezzenek ki?

Jó de, hogyan és mit fejezzenek ki?

Kép

 


 • Elsőnek az imát, a fohászkodást, a könyörgést, az áldozatot, az oltalmat.
 • Igen, Isten oltalma a legfontosabb. Legyen ez a központi motívum.
 • Legkönnyebb, mint rajzi feladat, a „mindennapi kenyerünk”, de akkor ez legyen ez egyben felajánlás, áldozati bemutató is.
 • Legnehezebb, a „gonosz”. Ki, és miért gonosz..
 • „Bocsásd meg a mi bűneiket”, Isten fiát is megölték, emberi kéz által, elkövették a legnagyobb bűnt, az emberi élet kioltását!
 • Bocsánatért esedezünk az óta is, a hit által a földön, az országban, hazában, házunkban.
 •  

  MAJD MEGFOGALMAZTAM AZ ALÁBBIAKAT, VEZÉR FONALKÉNT…

   

  KF képein

   

   

  1. Dicsőség

  Annak ki saját mására teremtette e

  Földi világot és benépesítette azt

   

  1. Imáinkban

  A teremtett ember imája által

  Néked épült házaidban és mindenütt

   

  1. Akaratunkban

  A megnyugvásban, békében

  Virágaid és minden teremtményed

  Által

   

  1. Tetteinkben

  Melyet fiad áldozata

  Megváltásként hozott

   

  Kép

  1. Áldozatunkban

  Mit jussként

  Felajálunk Néked

  Gyermekünk szeretetével és Legkedvesebb

  Játszótársával

  1. Imádkozunk

  Megbocsátásodért

   

  1. Legyen és óvjon

  Íntő figyelmeztetésed

  Elég

  Otthonunk, a föld

  Megtartására

  1. Óvják, és védelmezzék erős karok

  A hitet, mely erős Benned

  Kik hiszik létedet

  Kép

   

  1. Zengő muzsika kísérje

  Angyalaid által

  Teljes és megoszthatatlan

  Hatalmad

  Kép

   

  Elkezdtem a részletesebb vázlatok elkészítését.

   

  Itt is a képek kimaradtak…

   

  Elkészültek a vázlatok rajzban és fejben. Értékelhető vázlat hat készült, (ebből négy itt látható) több skicc, és pár kép már a vásznon született. A hit harcosai, védelmezőit ábrázoló kép egy kisebb, de azonos értékű festményként készült el, mint „vázlat”.

   

  2008. szeptemberében kezdtem el festeni a képeket, és ma fejeztem be, 2008. október 8-án. Az itt látható virtuális összeállítás nem az elkészült képek alapján készült, egy kicsit előbb. A képek egy képpé összeszerelése ezután következett. Olyan módját választjuk az összeállításnak, hogy bármikor szét-és ismételten összerakható legyen. (szállítási célszerűségből)

   

  Kép

  A fotók elkészítése és a virtuális bemutatás lehetőségének megteremtése, jó minőségben Pálmai József barátom szorgalmának és tehetségének köszönhető, akinek – és nekem - kiváló segítő társa volt felesége Rita.

   

  Terveim szerint – a közel jövőben - zárkörű bemutatót szeretném kikérni a meghívottak véleményét.  Majd ezt követően a nyilvános bemutatót is tervezek, kiállítás keretében.

   

  Honlapjaimra a napokban felkerülnek a mű részletei és ezen írásos anyag egy része is!

   

  Köszönöm a lehetőséget, hogy e képeket elkészítettem és mindazok támogatását, akik az alkotási folyamatban részt vettek!

   

  Baja, 2008-10-08.

   

   

   

   

   

   

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  Nincs új bejegyzés.